Super-Pharm

(4.03)

Dodaj opinię

Firma należy do grona TOP100 firm w branży.

Firma nie korzysta z możliwości odpowiadania swoim klientom.

Firma nie jest aktywnym uczestnikiem Polskiego Programu Jakości Obsługi.

Opinie (1522 z 2478)

W dniu dzisiejszym...
W dniu dzisiejszym udałem się do apteki SUPER-PHARM w CH SILESIA w Katowicach. W sklepie był dosyć duży ruch. Po wybraniu kremu podszedłem do kasy. W czasie mojej wizyty były otwarte dwie kasy, które nie były wystarczające do szybkiej obsługi tak dużej ilości klientów. Po podejściu do kasy zostałem przywitany przez pracownika, który sprawnie skasował towar, zapakował towar do reklamówki i zaprosił do ponownej wizyty wydając paragon i zgodna resztę.

zalogowany_użytkownik

11.07.2010

Placówka

Katowice, ul. Chorzowska 197

Nie zgadzam się (20)
Weszłam do sklepu...
Weszłam do sklepu aby wybrać męskie perfumy. Rozpoczęłam spryskiwałać specjalne paski by sprawdzić jakie mają zapachy perfumami.Następnie podpisywałm je aby wiedzieć jaki zapach ma dana perfuma. W tym momencie podszedł ochroniarz(starszy mężczyzna o siwych włosach) i od tej chwili wciąż stał przy mnie i obserwował. Sprawiło to, że odechciało mi się robienia zakupów i opuścilam sklep.

Jabłonka

04.07.2010

Placówka

Szczecin, al. Wyzwolenia 18

Nie zgadzam się (22)
To nie była...
To nie była moja pierwsza wizyta w Super-Pharm, i niestety znowu miałam wrażenie, że panuje tam chaos i ogólny bałagan. Pracownicy między sobą mają problem z dogadaniem się kto obsługuje klientów przy kasie, ciężko któregoś z nich "złapać" jeżeli potrzebuje się pomocy (np.żeby znaleźć właściwy produkt czy po prostu doradzić).

Kinga_116

15.04.2010

Placówka

Katowice, ul. Chorzowska 197

Nie zgadzam się (16)
Sklep posiada bardzo...
Sklep posiada bardzo doży wybór marek niespotykanych lub występujących sporadycznie w innych drogeriach tego typu np " Natura" czy "Rossmann". Są to produkty zarówno polskich, jak i zagranicznych firm. Duży wybór perfum. Ilość obsługi w części drogeryjnej jest bardzo mała. Trudno znaleźć kogoś, kto może pomóc nam w odnalezieniu produktu. Ceny są umiarkowane. Dużo promocji okresowych. Drugim minusem są kolejki do kas. W sklepie są tylko dwie i ogonki kupujących w godzinach szczytu ciągną się na parę metrów.

zalogowany_użytkownik

14.04.2010

Placówka

Wrocław, Oławska

Nie zgadzam się (25)
Drogeria ta zasługuje...
Drogeria ta zasługuje na wielki plus, patrząc pod kątem cen poszczególnych towarów. Zauważyłam, że kosmetyki są znacznie tańsze niż w innych drogeriach, a są równie dobrej jakości. Mały minusik postawiłabym przy ilości towarów. A mianowicie, drogeria ta posiada w swoim asortymencie kosmetyki tylko kilku firm. Jednak te kosmetyki które są w Super-Pharm wcale nie są złej jakości. Obsługa bardzo uprzejma, życzliwa i uśmiechnięta.

zarejestrowany-uzytkownik

12.04.2010

Placówka

Warszawa, al. Jerozolimskie 179

Nie zgadzam się (25)
Drogeria znajdująca się...
Drogeria znajdująca się w silesia city center w Katowicach. Bywam w niej bardzo często ze względu na niskie ceny i atrakcyjne oferty. Można znaleźć tam wiele kosmetyków, które dosc trudno znaleźć w lokalnych drogeriach. Jeśli chodzi o obsługę to jest ona zmienna. Zauważyłam, że spora musi być wśród sprzedawców rotacja, gdyż co tam jestem widze nowe twarze, które często tłumów i kolejek nie potrafia dobrze ogarnąc i stoi się czasem w tych kolejkach za kasa bardzo długo.Układ sklepu trochę nie przemyslany, gdyż tak stojac do kasy często zawadza się i przeszkadza innym oglądającym i dokonujacym zakupów Klientom. Pomieszczenie to powinno być większe , bądź więcej placu wolnego przy kasach należałoby zrobić , by kupowało się tam wygodniej.

Monika_1178

12.04.2010

Placówka

Katowice, ul. Chorzowska 197

Nie zgadzam się (27)
Wybrałem się do...
Wybrałem się do Super-Pharmu w celu zakupu kosmetyków. Ku mojemu zdziwieniu w pomieszczeniu było ciemno, pomyślałem że sklep jest zamkniety z jakiegoś powodu, lecz po chwili zauważyłem że sklep jest czynny. Gdy znalazłem się w środku bardzo się zdziwiłem, gdyz pomimo panujących ciemności nadal obsługiwano klientów. Po chwili dowiedziałem się od ochrony że była jakaś awaria i że za chwile wszystko ulegnie wyłączeniu. Byłem bardzo zszokowany, że w takich warunkach pozwalają klientom robić zakupy, przecież było to bardzo niebezpieczne ktoś mógł zrobić sobie krzywdę. Zdziwiło mnie również to że do środka wpuszczano nowych klientów pomimo awarii.

zarejestrowany-uzytkownik

11.04.2010

Inna forma kontaktu

Nie zgadzam się (22)
podczas ostatnich zakupów...
podczas ostatnich zakupów w Superpharm w środę korzystałam z pomocy personelu przy wyborze kosmetyków do makijażu. Pracownica była zorientowana w posiadanym przez skelp asortymencie, pomocna i cierpliwa. Nasz rozmowa trwała ok 12 minut, po czym dostałam wskazówki, gdzie znajdują się inne poszukiwane przez mnie produkty. Ceny w Superpharm są konkurencyjne,jednak w tej znajdującej się w Arkadii - asortyment niestety nie zawszejest zadowalający ( farby do włosów- poważne braki w kolorach, balsamy i kremy pielęgnacyjne AA bezzapachowe dla alergików-nigdy nie ma pełnej serii) Obsługa nie pojawia się sama z zapytaniem pomocy - ale "znaleziona" zajmuje się grzecznie klientem. Sklep jest zawsze przepełniony, ale ze względu na jego lokalizację w tłocznej Arkadii i stosunkowo małą powierzchnię jest to zrozumiałe.

zarejestrowany-uzytkownik

11.04.2010

Placówka

Warszawa, Ul Jana Pawła II 82

Nie zgadzam się (32)
Zawsze jak jestem...
Zawsze jak jestem w galerii Białej, zaglądam do Super-Pharm i zawsze znajduję atrakcyjne promocje. Leki są nieco drogie, ale jest duży asortyment. Słyszałam również opinie wśród znajomych, że ten oddział apteczny jest dobrze zaopatrzony. Zarówno drogeria posiada duży asortyment. Personel oceniam przeciętnie.

Agnieszka_1136

11.04.2010

Inna forma kontaktu

Nie zgadzam się (26)
Obsługa miła, poczułam...
Obsługa miła, poczułam się tam profesjonalnie, niestety jak się potem okazało trafiłam na czas zmiany promocji co uniemożliwiało przejście przez alejki, personel był zabiegany (choć znalazł się ktoś kto służył pomocą i wskazał towar przeze mnie szukany) i dość głośny dlatego tylko 3+. Pozostałe elementy bez zastrzeżeń.

Anna_2292

18.03.2010

Placówka

Wrocław, Legnicka 58

Nie zgadzam się (27)
Szeroki asortyment,dużo towaru...
Szeroki asortyment,dużo towaru na półkach, miła obsługa,dużo pracowników,bez problemu można kogoś poprosić o pomoc jednak żaden z prawników nie podszedł do mnie w celu udzielenia mi pomocy.Gdy ja poprosiłam o pomoc byłam fachowo obsłużona.Czas jaki poświeciłam na zapłacenie za zakupy był krótki byłam 3 w kolejce i gdy tylko do niej podeszłam jedna z kasjerek zawołała kolejną i kasa szybko została otwarta.

Sylwia_502

17.03.2010

Placówka

Warszawa, al. Jerozolimskie 179

Nie zgadzam się (20)
Sklep Super-Pharm jest...
Sklep Super-Pharm jest zawsze chętnie przeze mnie odwiedzany, ponieważ ma bogay asortyment. Niestety jakość asortymentu i obsługi nie idą w parze! Wiele kobiet zgodzi się ze mną, że w dzisiejszych czasach trudno jest się zorientować w tej całej gamie kosmetyków. Dlatego, gdy chcemy wybrać pasujący do naszej cery, włosów itp. kosmetyk potrzebujemy pomocy obsługi, która - przynajmniej teoretycznie - powinna się na tym znać. Niestety obsługa w Super-Pharm zawodzi pod tym względem. Przede wszystkim, gdy zapyta się obsługę o pomoc to: 1. nie zaprowadzą klienta na miejsce, tylko poiwedzą, która półka i dalej będą stać i plotkować; 2. gdy jednak zmusi się ich do lepszej współpracy i powiedzenia czegoś na temat danego kosmetyku, mówią, że nic nie wiedzą; 3. ewentualnie, gdy zapytać ich np. "a co na suche końcówki włosów?" wskazują jeden produkt i nie proponują wyboru produktów - a przecież mają ich tak wiele. Jednak tym co najbardziej mnie wczoraj zdenerwowało, to sytuacji przy kasie: SuperPahrm zawsze ma promocje pod tytułem: "jeżeli kupisz coś za powyżej 30 zł to dany produkt dostaniesz taniej" tak było i tym razem. podukt z obniżoną ceną okzał się być moim ulubionym jedwabiem do włosów, w związku z czym chciałam wzoąć udział w promocji. Pani wsadziła mi więc do reszty kupionych przeze mnie produktów rzeczony jedwab. Na szczeście w porę się zorientowałam, że nie jest to jedwab, który reklamują jako przeceniony, ale jest to inny, tańszy jedwab - a ich jakość się różni. Poprosiłam więc Panią, by zamieniła go na ten, który reklamują jako przeceniony. Pani długo mi tłumaczyła, że nie ma między nimi róznicy a następnie w końcu przyniosła mi z półki te właściwy. Cała sytuacja niby nie jest bardzo poważna, ale haczyk polega na tym, że jedwab, który dostałam na początku kosztuje normalne tyle, na ile został przeceniony. A ten inny markowy jest dużo droższy. Podsumowując miałam poczucie, że prawie zostałam oszukana.

zarejestrowany-uzytkownik

09.03.2010

Placówka

Szczecin, al. Wyzwolenia 18

Nie zgadzam się (25)
Zakupy w sieci...
Zakupy w sieci drogerii Super-Farm. Udałem się na zakupy do tej drogerii ze względu na oferowane ceny. Przedmiotem moich zakupów był tusz do rzęs dla żony. Po wejściu do sklepu z racji, iż nie jestem znawcą damskich kosmetyków poprosiłem o pomoc jedną z Pań obsługujących w sklepie. Po zadanym pytaniu Pani z uśmiechem pełnym życzliwości podeszła ze mną do stoiska z tuszami i wskazała mi szukany przez ze mnie produkt. Zaoferowała mi z obszernym objaśnieniem specyfikacji każdego z tuszy jeden z nich. Po dokonanym wyborze udałem się do kasy. Zakupy w tej sieci uważam za dobre przede wszystkim ze względu na oferowane tam ceny w porównaniu z innymi sklepami oferującymi taki sam asortyment. Obsługa w sklepie bardzo miła. Może jedynie obsługa przy kasie zbyt długa w godzinach popołudniowych

Tomasz_876

05.03.2010

Placówka

Katowice, ul. Chorzowska 197

Nie zgadzam się (27)
Przy okazji odwiedziłem...
Przy okazji odwiedziłem drogerie Super-Pharm. Niestety wysokie ceny. Ale jak już tam byłem to zrobiłem zakupy. Mają duży wybór towaru. Na półkach jest pożądek, cenówki są umieszczone bezpośrednio przy towarze. Niestety mało miejsca, trafiłęm na porę kiedy było tam sporo ludzi i niestety musiałem przepychać się między półkami. Obsługa miła i uśmiechnięta.

Michał_791

22.02.2010

Placówka

Opole, Krakowska 45

Nie zgadzam się (20)
Drogeria znajduje się...
Drogeria znajduje się w Galerii Kazimierz. Bardzo niekomfortowy układ produktów, nie mogłam wyszukać balsamu do ciała. Niestety zarówno drogeria jak i apteka nie posiadała w swoim asortymencie prezerwatyw innej firmy niż Durex. Podczas obsługi kasjerka rozmawiala ze swoją koleżanką, nie zwracając uwagi na mnie. W promocji miał być balsam do rąk przy zakupie za minimum 25 złotych ale niestyt go nie mieli. Pozytywnie zaskoczyły mnie ceny za witaminy i za to jedyny plus.

Paulina_501

17.02.2010

Placówka

Kraków, Podgórska 34

Nie zgadzam się (21)
Przeczytałam i przeglądnęłam...
Przeczytałam i przeglądnęłam w Internecie obowiązującą nową gazetkę promocyjną i postanowiłam zaglądnąć. Sklep ten to idealne połączenie apteki , drogerii oraz perfumerii. Sklep sam w sobie słynie z bardzo niskich cen, w porównaniu do innych, tego rodzaju sklepów. Na półkach sklepowych, poukładane równo kosmetyki oraz produkty. Bardzo duże obniżki cenowe na wybrane kosmetyki czy perfumy i inne drobne rzeczy. Po podejściu do kasy okazało się, że tak szybko nie wyjdę. Dwie kasy, w tym jedna czynna. Długi sznurek ludzi prowadzący do kasy, a w nim ja. Jak już tak postałam z 4 min, otworzono drugą kasę. Kiedy już wystałam się w kolejce, zostałam mile powitana przez Panią przy kasie. Zostały skasowane moje zakupy i po zapłacie została mi zaproponowana reklamówka oraz zostałam mile pożegnana i zaproszona ponownie. Reasumując, atrakcyjne niskie ceny, duża przestrzeń, co pozwala swobodnie przemieszczać się po sklepie bez ścisku. Mankamentem jest jedynie brak dodatkowych stanowisk kasowych, co w konsekwencji powoduje duże kolejki i stracony w nich czas.

zalogowany_użytkownik

10.02.2010

Placówka

Katowice, ul. Chorzowska 197

Nie zgadzam się (19)
Zaraz po wejściu...
Zaraz po wejściu do sklepu - już od progu zaproponowano mi pomoc w zakupie, Pani była uprzejma, schludnie ubrana, włosy związane z tyłu, delikatny makijaż -przywitała się z uśmiechem. Obsługa była rzeczowa, mila. Pani doradziła mi wybór kosmetyku, dodała iż sama używa danego produktu. Zapewniła mnie iż jakość w tym wypadku współgra z ceną! Doradziła mi jak używać kosmetyku - aby był w pełni mnie zadowolił. Zaproponowała mi jeszcze dodatkowo inny kosmetyk który wg. tej Pani będzie dobrym dodatkiem do codziennej pielęgnacji. Po zakończeniu rozmowy Pani zapytała czy może mi jeszcze coś doradzić, ja podziękowałam i pożegnała się miłym:" dziękuję i zapraszam Panią z kolejną wizytą w naszej drogerii" poczułam sie miło natomiast przy kasie obsługa już nie była tak miła, Pani była bardzo rzeczowa wzięła kosmetyk zeskanowała cenę, powiedziała "do zapłaty 21,59" zapytałam czy mogę zapłacić kartą, Pani odparła : "tak" , następnie po dokonaniu zapłaty pożegnałam sie i wyszłam (nie zaproponowano mi torebki ani innego opakowania na zakupione produkty). Ochrona parzy na każdego jak na potencjalnego złodzieje nie odstępując na krok - gdy w sklepie nie ma więcej jak 3klientów każdy ma własnego ochroniarza dosłownie dwa kroki za plecami co krępuje.

Katarzyna_1581

25.01.2010

Placówka

Warszawa, Złota 59

Nie zgadzam się (24)
Cel zakup prezentów...
Cel zakup prezentów pod choinkę. Pierwszy raz wybrałam się z dzieckiem w sobotę po południu. Wyszłam po 5 minutach, gdyż się obawiałam, że dziecko zostanie zadeptane, gdy ja będę walczyć, albo dostać się do półki z perfumami. W Sklepie panuje wielki chaos, zbyt wąskie przejścia pomiędzy półkami. Na pewno nie jest to miejsce, gdzie można się wybrać się spokojnie z dzieckiem, nie wspominając o wózku. Duża ilość kosmetyków, chemii. Ceny znacznie wyższe niż w innych supermaketach. Kiedyś przyjeżdżałam tu tylko po pieluchy dla dziecka, gdy były na promocji. Drugi raz pojechałam w poniedziałek rano, ale już sama. Ogromny parking i prawie pusty. W samej drogerii niewiele klientów.Zaczęłam oglądać zestawy z perfumami. Zainteresowałam się zestawem Beckham i Noami Cambell. Nie mogłam znaleźć testerów. Kręciła się w pobliżu bardzo szczupła i sympatyczna pani z obsługi, więc postanowiłam zapytać o testery. Okazało się, iż nie ma wogóle. Znalazłam jeszcze zestaw Niny Richi, więc znowu zapytałam sprzedawczynię. Po wielu poszukiwaniach odnalazła mi tester. Jeszcze wytypowałam sobie kilka perfum - niestety brak testera. Obeszłam kilka razy półki i znalazłam w rogu fajne zestawy dla kobiet CK. Wybrałam jeden z nich i wdałam się w dyskusję z inną klientką, iż dokonałam dobrego wyboru. Wymieniłyśmy się opiniami na temat towaru w drogerii. Mój koszyk zawierał dopiero prezenty dla 3 osób. Postanowiłam wziąć jeszcze zestaw Beckham'a, gdyż zapach znam .Zapakowałam do koszyka i skierowałam się do apteki. Gdy oglądałam kosmetyki firmy vichy podeszła do mnie konsultanka i zapytała się, czy nie potrzebuję pomocy. Szukałam dezodorantów męskich vichy; niestety nie było ich. Zaproponowano mi damskie, gdyż jest promocja. Nie widziałam dezodorantów na półkach z kosmetykami vichy. Pani je przyniosła specjalnie dla mnie z innej części sklepu. Potem skierowałam się do kasy. 3 osoby przede mną. Szybko zostałam obsłużona. Zaproponowano mi witaminy na mocne włosy i paznokcie, po promocyjnej cenie. Nie byłam zainteresowana. Zapłaciłam i skierowałam się do dziewczyny, która pakuje prezenty. Znowu byłam 3. Nie podobała mi się jej dyskusja z klientką. Pracy miała sporo, a była sama , papier też nie był zbyt ciekawy. Pojechałam do domu. W domu zaczęłam sama pakować prezenty. Coś mnie podkusiło i otworzyłam zestaw Beckham'a. Rozpyliłam perfum i ..... śmierdział, jak perfumy starszej pani, które dostała 20 lat temu. Zadzwoniłam do drogerii i przedstawiłam sprawę. Przełączono mnie do pani manager. Ponownie opisałam zaistniałą sytuację. Zaproponowano mi wymianę na inny produkt. Powiedziałam, iż przyjadę następnego dnia. Pojechałam w środę wieczorem o 19.00. Miałam mały problem ze znalezieniem miejsca parkingowego, ale udało się. W sklepie tłum ludzi. Wzięłam perfum, który znam i od razu udałam się do kasy. Było sporo klientów, ale obsługiwały 4 osoby, więc szło błyskawicznie. Gdy była moja kolej, to przedstawiłam sprawę i zostałam poproszona o zaczekanie na panią manager. Gdy przyszła, to musiałam od początku wszystko tłumaczyć. Wymiana towaru odbyła się bez problemu. Gorzej było z rozliczeniem finansowym, gdyż musiałam dopłacić 36,00 zł, a ekspedientka za bardzo nie wiedziała w jaki sposób mam zapłacić. Koleżanka jej pomogła. Następnie przyszła ponownie przełożona z dokumentami zwrotu, które musiałam podpisać. Trwało to kilka minut. Przyjechałam do domu, zapakowałam prezent i czekałam na święta. Gdy został rozpakowany przez odbiorcę, to było mi wstyd, gdyż był uszkodzony. Nie działała pompka do spray'u i perfum wylewa się bokiem. Jest to niemożliwe, abym ja go uszkodziła, gdyż był zapakowany w 2 kartoniki zabezpieczające butelkę. Przypomniała mi się klientka, która ostała zrównana z ziemią przez ochroniarza w poniedziałek, iż sprawdza dokładnie towar (wyjęła perfum z kartonika i sprawdziła, czy działa pompka). W niedzielę pojadę tam 4 raz i mam nadzieję ostatni. W przyszłym roku już tam nie kupię prezentów pod choinkę.

zarejestrowany-uzytkownik

26.12.2009

Placówka

Gdańsk, Złota Karczma 26

Nie zgadzam się (20)
Weszłam do Super-pharm,...
Weszłam do Super-pharm, żeby kupić jakiś kosmetyk na prezent a także po kilka drobiazgów drogeryjnych. Już od wejścia widać było świąteczny nastrój - wszystkie panie z obsługi miały na głowach czapki Mikołajów, nie wiem, czy czuły się w nich radośnie, ale na szczęście były uśmiechnięte i nie sprawiały wrażenia, że czapki im przeszkadzają. Panie z obsługi są w tym sklepie zawsze sympatyczne i uśmiechnięte i w zasadzie od wejścia klienta do sklepu oferują swoją pomoc. Jest to bardzo miłe, ponieważ przy tak dużym asortymencie można się pogubić i taka pomoc jest bardzo przydatna. Pań obsługujących było kilka i pomimo sporej grupy klientów miało się wrażenie, że każdy kleint ma swoją własną opiekunkę. Trochę czasu zajęło mi przeglądanie perfumów i kremów, było wiele atrakcyjnych zestawów, dużo promocji i w końcu zdecydowałam się na zakup perfum oraz kilku innych drobiazgów. Cena perfum niższa o ponad 100 zł od oferowanej w innych perfumeriach. Jedyny minus to brak cen na niektórych produktach np. na uzupełniaczach do mydła w płynie Palmolive i nadużym płycie do kąpieli Nivea. Żadna z butelek nie była oznakowana ceną. Poza tym wszystko bez zarzutu, obsługa rewelacyjna, przy kasach obsługa sprawna, ceny i asortyment bardzo atrakcyjne.

zarejestrowany-uzytkownik

10.12.2009

Placówka

Toruń, ul. Czerwona Droga 1/6

Nie zgadzam się (30)
Gwiazda już blisko,pora...
Gwiazda już blisko,pora zacząć robić zakupy prezentów. Po drodze :drogeria.Szukam perfum dla moich córek.Przegląd oferty na półkach. Jedne zwróciły moją uwagę: ciekawe opakowanie,nowa marka i dobra cena.Tylko jeszcze powąchać i można kupować.Prośba do Pani Konsultantki w sprawie możliwości sprawdzenia zapachu i odpowiedź "nie ma, można pójść do Sephory i tam powąchać" pada odpowiedź i zwrot w tył dokonany przez konsultantkę. Mimo to wybrałam jeszcze puder Max Factor. Przy kasie okazało się ,że sprzedaż jest premiowana gratisem (korektor) .Tym razem zaskoczyła mnie młoda Pani Kasjerka, wyszła zza kasy i zaprowadziła mnie do konsultantki w celu odebrania należnej mi niespodzianki. Dwie dziewczyny na jednym stoisku z tak różnym podejściem do klienta.

ROMUALDA_2

25.11.2009

Placówka

Białystok, Miłosza 2

Nie zgadzam się (26)

Super-Pharm

Super-Pharm opiera swoją działalność na koncepcji połączenia trzech działów w jednym miejscu: drogerii, apteki oraz perfumerii. Jest to miejsce dla zdrowia, urody i wygody. W sklepach Super-Pharm znajduje się szeroki wybór markowych produktów do makijażu, kosmetyków i dermokosmetyków do pielęgnacji twarzy i ciała, można w nich również znaleźć specjalistyczne kosmetyki skierowane dla dzieci i niemowląt. Od pracowników można liczyć na miłą atmosferę i profesjonalne porady z zakresu zdrowia, urody i pielęgnacji.

Jesteś właścicielem tego miejsca?

Poinformuj nas i przejmij zarządzenie wizytówką tej firmy.

Firma nie jest uczestnikiem
Polskiego Programu
Jakości Obsługi
Zobacz więcej

Czy te firmy wypadają lepiej niż Super-Pharm?

Ktoś 5 dni temu dodał opinię na temat tej firmy

Świetnie!
Świetnie!
Zgadzasz się?