Sprawdź, czy kupujesz miód dobrej jakości 

Lipowy, gryczany czy manuka – koszt wyprodukowania 1kg miodu w Polsce to koszt około 20 zł. Jeśli zakupiony miód jest o wiele tańszy, to może to oznaczać, że jest importowany lub po prostu gorszej jakości.  

 

Miód - kontrola inspekcji handlowej 

W drugim kwartale ubiegłego roku, Inspekcja Handlowa skontrolowała jakość miodu w 43 punktach sprzedaży (sklepach stacjonarnych, internetowych oraz hurtowniach). Stwierdzono nieprawidłowości w przypadku prawie 50% placówek. Do laboratorium UOKIK trafiło ponad 80 partii miodu, z czego prawie 18% posiadało błędne oznakowanie, natomiast 15% wzbudzało zastrzeżenia co do jakości. Inspektorzy wykazali, że niektóre partie miodu mają niższą zawartość pyłku niż wymagają to przepisy. Przykładem mogą być:  

  • miody lipowe - w badanej serii wykazano, że zawartość pyłku przewodniego wynosiła od 1,9 do 7,7%, a powinna wynosić minimum 20%, 
  • miody gryczane - zawartość pyłku przewodniego gryki wynosiła od 23,8 do 35,5%, a powinna wynosić min. 45%, 
  • miody mniszkowe - badany miód posiadał tylko 5,1% pyłku przewodniego,
  • miody akacjowe - zawartość pyłku wynosiła 22% (minimalna wartość wynosi 30%). 

W kilku partiach miodu, Inspekcja Handlowa stwierdziła wyższą niż dopuszczalna zawartość HMF (związek chemiczny, którego zawartość jest wskaźnikiem jakości miodu – im niższa, tym miód jest lepszej jakości). Ponadto w smaku miodu akacjowego odczuwalny był syrop glukozowy, co nie jest typowe dla miodu.  

W wyniku kontroli stwierdzono również nieprawidłowości w zakresie oznakowania produktu. Najczęściej brakowało adresu producenta, informacji odnośnie ilości netto miodu, pełnej nazwy rodzaju i odmiany miodu oraz daty minimalnej. 

 

Miód - jak wybrać najlepszy? 

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wystosował porady dla kupujących:

  1. Kupuj miód ze znanego źródła. Szukaj na opakowaniu nazwy i adresu producenta – wiesz wtedy, kto odpowiada za jego jakość. 
  2. Koszt wyprodukowania 1 kg miodu w Polsce w zależności od typu pasieki wynosi od kilkunastu do ok. 20 zł. Jeśli miód jest o wiele tańszy, może być importowany lub gorszej jakości.
  3. Nawet jeśli miód sprzedaje polski dystrybutor, nie oznacza to, że pochodzi on z Polski – dokładnie czytaj etykietę!
  4. Naturalny miód krystalizuje się już kilka miesięcy po zbiorze. Jesienią prawie każdy miód powinien być już częściowo skrystalizowany. Jeśli tak nie jest, możliwe, że sprzedawca go podgrzał i zlał ponownie – miód traci wtedy swoje właściwości.
  5. Na opakowaniach często widujemy napis: „Mieszanka miodów pochodzących z UE i niepochodzących z UE”. W takim słoiku może być duża ilość miodu z krajów azjatyckich, zawierającego antybiotyki czy substancje, których stosowanie jest tam dozwolone, a w krajach UE zabronione.
  6. Sztuczny miód od naturalnego można odróżnić na kilka sposobów: sztuczny miód w zimnej wodzie od razu zacznie się rozpuszczać, prawdziwy osiądzie na dnie szklanki; prawdziwy miód lany z łyżeczki na talerz utworzy stożek, sztuczny rozleje się od razu, nie tworząc stożka.
  7. Przedsiębiorców może skontrolować Inspekcja Handlowa, osoby, które sprzedają zafałszowane miody i nie są przedsiębiorcami – policja, a jeśli jest to rolniczy handel detaliczny – Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

 

Masz wątpliwości dotyczące miodu? 

Zgłoś je do właściwego wojewódzkiego inspektoratu Inspekcji Handlowej.  

 

ŹRÓDŁO: UOKIK

Twoja opinia się liczy!

Powiedz innym o swoich pozytywnych i negatywnych doświadczeniach

Dodaj opinię

Nie czekaj, aż wyprzedzi Cię konkurencja - dołącz do programu

Strona korzysta z plików cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Szczegóły znajdziesz w Polityce prywatności

Zrozumiałem